Autorskie projekty gotowe ziemianek i piwnic na wino   
Projektujemy marzenia...
bo własny dom buduje się w życiu tylko raz...
Projekty domów, kierownik budowy, nadzór konserwatorski, kosztorys, wycena, Piwnica podziemna, ziemianka, projekt piwniczki ziemianki, projekt piwnicy na wino, piwniczka ogrodowa, projekty gotowe ziemianek i piwnic podziemnych, przegląd pięcioletni, przegląd budowlany, kontrola, protokół z kontroli technicznej obiektu, budynku, piwniczka ogrodowa z cegły, projekt ukrycia, ukrycie podziemne, projekt schronu, schron, ukryta ziemianka podziemna

PROJEKTY BUDOWLANE I DROGOWE,
NADZÓR I KIEROWANIE BUDOWĄ, NADZÓR NAD ROBOTAMI PRZY ZABYTKACH,
KOSZTORYSY I WYCENY, OPINIE BUD., OCENY STANU TECHN., EKSPERTYZY BUD.,
AUTORSKIE PROJEKTY GOTOWE PIWNIC PODZIEMNYCH

PIWNICA NA WINO PPW 4 MAX
PROJEKT GOTOWY

Pierwszy projekt dużej dwupoziomowej piwnicy na wino oraz przetwory ze stropami łukowymi
Czas oczekiwania na projekt: ok. 14 dni roboczych 
Projekt tej piwnicy powstał przy udziale wstępnej koncepcji Pana Leszka z okolic Ostródy na Mazurach, dla którego został zaprojektowany dla potrzeb produkcji i przechowywania wykonanych win w winnicy Pana Leszka. 
Przewidziano nasypy ziemne na piwnicy w postaci gruntu grubości max 1,3 m z uwagi na lokalizację piwnicy bezpośrednio pod polami winorośli. 
Założeniem Pana Leszka była wersja dwupoziomowa (z obniżoną częścią na przetwory i warzywa) oraz ze zróżnicowanymi temperaturami w każdym z pomieszczeń.
Parametry techniczne:
Pow. zabudowy (część podziemna)- 75,24 m2
Pow. użytkowa- 57,83 m2
Pow. dojścia (schody zewnętrzne)- 5,07 m2
Kubatura- 135,90 m3


Przeznaczenie:

Zalecana jako piwnica na wino z dodatkowym pomieszczeniem na przetwory, warzywa oraz z częścią kuchenno- sanitarną, podesty boczne z obu stron schodów wewnętrznych służyć mogą dodatkowo jako miejsce składowania narzędzi ogrodowych (np. w ustawionych tam regałach lub szafkach) 
Charakterystyka piwnicy PPW 4 MAX
Założenie projektowe ze względu na funkcję:
Podziemna piwnica na wino, przetwory, warzywa z dwoma wydzielonymi pmieszczeniami oraz z umiejscowioną w przedsionku częścią kuchenną dla celów produkcji wina i częścią sanitarną w formie wydzielonego WC.

Rozwiązana na rzucie prostokąta jako obiekt o konstrukcji żelbetowej, a częściowo murowanej.
Część zagłębiona w ziemi tworzy zamknięte pomieszczenia dwóch piwnic z przedsionkiem, który stanowi dodatkową barierę przed bezpośrednim napływem ciepłego powietrza do właściwych pomieszczeń, mających za zadanie utrzymanie stałych określonych temperatur w zależności od ich przeznaczenia.

Izolacja termiczna całego obiektu obliczona na rozkład temperatur dla III strefy klimatycznej Polski (Mazury- Ostróda) tak, aby uzyskać przez cały rok temp. wewnątrz każdego z pomieszczeń na poziomie: 
  • +18 stopni w przedsionku, 
  • +12 stopni w Piwnicy 1 (na wino) 
  • +6 stopni w Piwnicy 2 (na warzywa, owoce i przetwory)

Dodatkowo w pomieszczeniu przedsionka zagospodarowano powierzchnię dla ustawienia zlewozmywaka oraz kuchenki elektrycznej i wydzielono część pomieszczenia na WC. 
W piwnicy 1 (piwnica na wino) przewidziano miejsca na regały do przechowywania gotowych win, balony na dojrzewające wino różnych pojemności oraz stół z miejscami siedzącymi do degustacji.
Zejście do pomieszczenia piwnicy- schodami wewnętrznymi jednobiegowymi o konstrukcji żelbetowej, ograniczonymi murkami oporowymi.

Konstrukcja oraz propozycje materiałowe zastosowane w projekcie:
- fundamenty- ławy żelbetowe miejscowo uskokowe, 
- ściany zewnętrzne: z bloczków betonowych z izolacją termiczną i przeciwwilgociową, od wewnątrz- okładziny z płytek z cegły ciętej (lub tynk cementowo- wapienny- do wyboru)
- dach zielony: płyta żelbetowa płaska skośna- nad przedsionkiem oraz stropy łukowe żelbetowe nad piwnicą 1 i 2 wraz z warstwami izolacyjnymi i ochronnymi przeciw uszkodzeniom
Ściany i dach obsypane ziemią z wykopu z nasadzeniami zielenią średnią.
Grubość gruntu zalegającego na stropie- od 60 do max 130 cm.

Uwagi: Do aranżacji wnętrza wykorzystano regały o wym. 174x80x30 cm,
50x50x25 cm, 62x120x25 cm oraz przewidziano miejszce na balony o poj. od 5l do 54l.

Autor projektu:
architektura i konstrukcja- inż. I. Piotrowska

CENA PROJEKTU:
Wersja papierowa (3+3 egz.)- ok. 65 zł/ m2 pow. użytkowej  

Uwaga: aktualność cen do potwierdzenia po przesłaniu zapytania

Dla tego projektu dostepna jest TYLKO WERSJA PAPIEROWA z uwagi na to, iż wielkość obiektu kwalifikuje go do uzyskania pozwolenia na budowę.
Do pobrania

Pobierz formularz zamówienia projektu gotowego

Pobierz regulamin sprzedaży

W celu przesłania zapytania proszę wypełnić formularz koniecznie podając w wiadomości symbol wybranego projektu (np. PPW 4 MAX).

WAŻNE: Na zapytania odpowiadamy max do 3 dni.
W przypadku braku odpowiedzi w tym terminie proszę sprawdzać w Spamie w swojej skrzynce mailowej. 
captcha
Ważne: wypełnij pola oznaczone *
Kreator stron internetowych - przetestuj